ROZMARING (Rosmarinus officinalis)
Az illóolajhoz kapcsolódó fogalmak:
- friss
- fókuszált
- lendületes
- idegnyugtató
Illata: kámforos, gyógynövényes
Illóolaját a növény leveléből és virágjából vonják ki, vízgőz desztillációval.
Ősidők óta használt és kedvelt illóolaj. A régi kultúrákban sok nép szentként tisztelte ezt a sokoldalú növényt. Itáliában például a szegények tömjénfájaként terjedt el. Magyarországon a XVII. században, a barokk korban vált széles körben ismertté és kedveltté.
Lippay György a következőképp ír róla:
„A rozmaring igen jó az ételekben, főképen pástétomokban, salátákban, zsázsákban, bort vele csinálni, a virágjából ecetet s konzervát… A rozmaringos bor igen jó a főfájás ellen. Pestisnek idején rozmaringból füstöt csinálni…igen jó hurut és nátha ellen…A nehézség ellen, álmosbetegség ellen, gutaütés, reszketés, érezhetetlenség ellen igen hasznos, ha borban vagy vízben megfőzik, s azt isszák éhomra…”
Néhány felhasználási javaslat a számos területből:
- belsőleg alkalmazva
- támogatja az egészséges emésztési folyamatokat, kiválóan használható főzés során az előételek fűszerezésére vagy különféle húsok és vadak ízesítésére, így nem csak különleges íze, hanem emésztés támogató hatása is érvényesülhet egyszerre,
- fáradtság és kimerültség esetén segít az idegi feszültség csökkentésében
- párologtatva egyaránt használhatjuk
- energetizálásra,
- a túlterhelt idegrendszer ellazítására,
- tanulás vagy koncentrációt igénylő tevékenység során pedig segít fenntartani a fókuszált állapotot.
FIGYELEM! GYERMEK KEZÉBE NE KERÜLJÖN!
VÁRANDÓSOK, SZOPTATÓS KISMAMÁK ÉS ORVOSI KEZELÉS ALATT ÁLLÓK KONZULTÁLJANAK A KEZELŐORVOSSAL HASZNÁLAT ELŐTT!
KERÜLJÜK EL A SZEMBE, BELSŐ FÜLJÁRATBA VAGY ÉRZÉKENY TERÜLETEKRE JUTÁSÁT!
Szakmai lektor: Molnárné Papp Gyöngyi – aromaterapeuta
Szerkesztette: Kevi Andrea